Maďarská vláda nepristúpi na 20-percentné zvyšovanie platov pedagógov

29.11.2012 Celý región

Budapešť 20. novembra (TASR) – Na zvyšovanie platov pedagógov v Maďarsku o 20 percent, ako to požadujú odborári, maďarská vláda nemôže pristúpiť. Vyhlásil to dnes v Budapešti šéf ministerstva ľudských zdrojov Zoltán Balog po pokračovaní série rokovaní so štrajkovým výborom pedagógov.

Podľa tlačovej agentúry MTI sa kabinet a štrajkový výbor na dnešnom štvrtom kole rokovaní dohodli, že o mzdách a o systéme práce pedagógov budú rokovať ďalej.

Minister sa zaviazal, že jeho rezort vypracuje návrh odmeňovania na prechodné obdobie pre prípad, že nové mzdové tabuľky a model pedagogickej životnej dráhy nebudú zavedené naraz. Návrh predloží do týždňa odborárom na pripomienkovanie.

Vláda a odborári sa dohodli aj na tom, že kvôli určeniu rozsahu poskytovaných služieb na dobu prípadného štrajku pedagógov, sa spoločne obrátia na pracovný súd.

Predseda Demokratického zväzu pedagógov (PDSZ) László Mendrey zdôraznil, že dnešné kolo vyjednávania bolo tvrdé a že pretrvávajúcim záujmom PDSZ je snaha dosiahnuť dohodu. Trvajú však na tom, by model životnej dráhy zaviedli spolu so zvýšením platov.

Rezortné odborárske zväzy 19. októbra vyhlásili, že vytvorili štrajkový výbor. Okrem rastu tabuľkových miezd o 20 percent od 1. januára 2012 a zmrazenia plánovaného odovzdávania škôl do rúk štátu očakávajú pedagógovia aj zavedenie modelu pedagogickej životnej dráhy.
 

Vyberte región